Blog

Börja med att rensa skafferiet!

Börja med att rensa skafferiet!

När du ska börjar med att äta bättre och hälsosammare så behöver du göra en skafferirensning. Du behöver bli av med alla produkter som innehåller socker, vetemjöl, dåliga fetter och i största möjliga mån även mejeriprodukter. Ja, du behöver faktiskt gå igenom både torrvaror, kylvaror och frysvaror.

Släng ut följande:

Vetemjöl, stärkelse och ris

  • Vitt, raffinerat vetemjöl ska bort
  • Potatisstärkelse och majsstärkelse samt färdiga såsredningar.
  • Pasta gjord på raffinerat vetemjöl ska bort. Ersätt detta med pasta gjort på Bönor, Alger, quínoapasta eller svam.
  • Ströbröd ska bort. Det består oftast av vetemjöl.
  • Fiskpinnar och andra färdigpanerade maträtter ska kastas.
  • Couscous ska bort. Tillagas av granulerat vetemjöl.
  • Småkakor, bullar, kex och skorpor innehåller både vetemjöl och socker, en del även dåliga fetter. Bara att slänga.
  • Mellanmålsbarer ska bort.
  • Popcorn, ostbågar, salta pinnar och chips. Jordnötterna kan du spara, men de ska helst var av den osaltade sorten.
  • Flingor på puffat ris, majs eller vete ska bort. Du kan spara hemlagad eller osötad müsli.
  • Leverpastej, blodkorv och blodpudding. Innehåller ofta både vetemjöl och socker.
  • Korv och charkprodukter med köttinnehåll under 70 procent, innehåller ofta en massa onödiga tillsatser som massa potatisstärkelse och druvsocker.
  • snabbris och snabbmakaroner ska kastas. Spara parboiled ris, råsris eller fullkornsris.

Socker

  • Allt vitt, raffinerat socker såsom strösocker och sockerbitar. Kasta även sirap och farinsocker.
  • Godisgömmorna ska omedelbart tömmas. Inte en godispåse får finnas kvar.
  • Mjölkchoklad- tyvärr, den ska bort. Mörk choklad med 70% kakao får dock vara kvar.
  • Sötad och smaksatt yoghurt eller filmjölk, innehåller mängder av socker.
  • Kaviar på tub, ja tyvärr samma visa där.
  • Russin, dadlar, fikon och aprikoser är det mängder av fruktsocker i och inte bra. Men absolut bättre att använda som sötningsmedel än annat i bakverk och i energidrinkar i små mängder. Använd gärna ekologiska tex aprikoser de ska vara bruna till färgen.
  • Nyponsoppa, blåbärssoppa och krämer innehåller mängder socker (Lågkalori kräm okej ,sötningsmedel)
  • Fruktkonserver i sockerlag är bara att kasta.
  • O’boy och andra pulverdrycker med mycket socker.
  • Bröd ska kastas. Du kommer att få köpa senare. Och gör gärna knäckefrö istället.
  • Nutrilett pulverdryck – innehåller för mycket fruktos, De flesta måltidsersättningar , de innehåller för mycket fruktos och i vissa fall rent socker.
  • Majskorn på burk
  • Glassen åker också all världens väg. På tok för mycket socker!och mejeriprodukt som inte tillför något bra.
  • Senap och ketchupen till sist i skafferiet– massor av socker! Ersätt med dijonsenap (osötad) och tacosås, ajvar relish.

Fett

  • Pulversåser, färdiga såser och soppor och andra halvfabrikat – innehåller ofta modifierad stärkelse eller transfett.
  • Friterad rostad lök – innehåller mängder av transfetter och innehåller mjöl.
  • Margarin, både flytande och fast är inget vi rekommenderar. Spara rapsolja, olivolja, smör, Bregott och kokosfett.
  • Djupfrysta pommes frites och kroketter. Har högt GI och dåligt fettinnehåll.

Grönsaker och frukt

  • Grönsaker ska du äta minst 500 g per dag. Spara alla fina grönsaker!
  • Rotfrukter och bra kolhydrater.
  • Frukt är supernyttigt, men under Rivstarten kan du äta max en frukt om dagen och därför kan du gallra lite i skålen. Bananer (bara efter träning) vindruvor och melon får du kasta.

Drycker

  • Alla former av vanlig läsk, juice och saft får du slänga – ja, även den osötade juicen tyvärr eftersom den har högt GI när man tagit bort skal och fibrer från frukten.
  • Öl, cider, likörer åker direkt. Alldeles för mycket socker!
  • Och vill du vara riktigt hård borde du åtminstone gömma undan vin och starksprit. Vin kan du ta ett glas när du kommer till en socialdag., men tills dess får du avstå från alkoholhaltiga drycker.

Gränsfall

  • Sill i olika inläggningar är ett gränsfall. Sillen i sig själv är bra, men inläggningarna är inget annat än sockerlösningar. Om du lovar att inte äta så mycket av inläggningsspadet kan du låta dem stå, annars får du snällt sortera bort dem. Du har väl även tagit med alla övriga produkter som innehåller mycket kolhydrater, dvs socker och stärkelse, som du har liggande hemma men som vi inte nämnt i listan?

Nu är det dags att fylla på med GI-vänliga varor!

Inköpslista för rivstarten:

  • Fisk
  • Skaldjur
  • Ägg
  • Kyckling eller annan fågel
  • Köttfärs
  • Helt kött
  • Nötter, alla sorter.
  • Linfrön/psylliumfrön
  • Solrosfrön
  • Sockerersättning (stevia, hermetes tex)
  • Färska grönsaker
  • Djupfrysta grönsaker som spenat, brysselkål, broccoli
  • Frukt
  • Bär
  • Ost Crème fraiche (används sparsamt helst inte, ersätt dessa med soja- eller havre eller andra alternativ.)
  • Grädde (används sparsamt helst inte, ersätt dessa med soja- eller havre eller andra alternativ.)
  • Keso 4% eller 1,5% Mini.
  • Kesella, Kvarg 0,5-1 %, utan tillsatt socker.
  • Naturell yoghurt/fil ( mycket bättre med havre- soya eller mandel)
  • Bregott
  • Olivolja
  • Kokosfett
  • Rapsolja
  • Vinäger
  • Starka kryddor
  • Ingefära
  • Kanel
  • Mineralvatten
  • Kaffe, direkt malt och bryggt.
  • Te , gärna grönt.
  • (Mörk choklad 86% uppåt finns upp till 99%,) till nöden….

Vi från PTkonsulterna önskar er Lycka till, ni kan alltid kontakta oss!!

2 Comments

  1. karin hedström

    Varför är det bättre med havre-, soja eller mandel youghurt om du inte är lactos intolerant?

    Undar

    Karin

    1. admin

      Hej Karin!

      Det kommer alltid vara olika åsikter om mjölken precis som många andra livsmedel.Du får läsa och bild dig den uppfattningen som du tycker. Men jag ska försöka förklara lite om just mjölken.
      Mjölkpropagandan kom runt 1923 och var ett samarbete mellan jordbrukare, mjölkföretag, läkare, forskare och politiker (som tyckte att arbetarklassen skulle dricka något mer näringsfyllt än öl, brännvin och kaffe och att bönderna skulle få en bättre inkomst), och rent generellt kan man ju inte säga annat än att de gjorde ett bra jobb. Till denna dag skulle de flesta av oss kunna rabbla mjölkens fördelar i sömnen.
      Det första bakslaget för mjölken kom då det forskades på det mättade fett fara i mjölken som ökar kolesterolet (Det dåliga kolesterolet=LDL). Sen innehåller mjölk en hög andel Mjölksocker ”laktos” som höjer ditt blodsocker vilket inte är att föredra. Har du inga känningar av laktosintollerans eller allergi så kan kroppen bryta ner små mängder av mjölksocker och göra den till energi. Mjölken inehåller mycket kalcium som vi trodde förr att det gick in i vårat skelett och gjorde våra ben ” starka” men forskningen visar att det kalciumet kommer aldrig i i vårat skelett utan lägger sig i våra ådror och gör att vi blir åderförkalkade. Vi i Skandinavien sätter i oss mest mjölk i hela världen, men samtidigt har den högsta frekvensen av benskörhet och lårbensbrott, säger Lars Ellegård överläkare på enheten för klinisk nutrition vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.I länder som till exempel Indien, där de inte får i sig lika mycket kalcium som vi i Sverige, har de generellt bättre bentäthet.
      En annan intressant fråga jag själv tänker är hur mycket hormoner mjölk egentligen innehåller? För det första är den designad för att få kalvar att växa snabbt, och hur kan vi vara så säkra på att hormoner som är bra för snabbväxande kalvar också är bra för våra barn? Och för det andra är kossorna ofta dräktiga, och därmed fulla av tillväxthormoner som passerar över till mjölken.

      Mjölken har ju också fördelar,den innehåller rätt aminosyrasammansättningen (det vill säga kvaliteten på proteinet) i mjölk är väldigt bra, menar Lars Ellegård.
      – Det finns 20 aminosyror och hälften av dem kan vi inte bilda själva utan de måste vi få i oss genom maten.
      Ju mer välbalanserat proteinet som du sätter i dig är, desto större effekt har det i kroppen. Mjölk har en bra balans, men också kött- och äggprotein. Men rent generellt äter svenskar mycket protein, så egentligen är detta bara ett problem för dem som inte får i sig kött, fisk eller ägg.

      Så du får bilda dig en egen uppfattning om mjölk men jag har min uppfattning och det är att minimera mjölkintaget av mjölk, yoghurt och ost så mycket jag kan och ersätter det gärna med växtbaserade produkter. Många av mina kunder känner sig bättre i magen, huden och lederna efter de tagit bort mjölken. Sen om det blir någon gång då och då är ju inte hela världen.

      Hoppas du fått lite info, och kan ta ditt beslut.
      //
      Hälsningar Linda