Blog

Ont i Axeln? kanske IMPINGEMENT!

PTkonsulterna_skuldra

Impingement: Detta kommer många med och  är en vanlig åkomma. Många får ont i framsida och utsida axeln i medelåldern och kommer till oss med just detta problem och tror de tränat fel en mycket vanlig smärta. De lider oftast av ”impingement” (inklämd sena). Vanlig symtom är smärta och stelhet när du lyfter och belastar armen eller att det gör ont när du ligger på den onda axeln. Tungt eller monotont arbete utlöser lätt symtomen. Smärtorna är oftast lokaliserade på framsidan eller utsidan av axeln med utstrålning mot överarmen.

Impingement uppkommer genom en finmotorisk störning i rotatorcuffen som drar upp ledhuvudet mot skulderbladsstaket.

Där klämmer ledhuvudet ett senfäste mot en bentagg som växt ut från skulderbladstaket och skapar en retning och irritation i axelledens stora slempåse.

Symptom
Smärta över utsidan av axelleden och överarmen
Ont på natten
Ont när du lyfter armen i huvudhöjd eller roterar den mot ryggen

Behandling
Sjukgymnastik med daglig finmotorisk träning under 2-3 månader
Operation vid svår smärta och när sjukgymnastik inte haft effekt.
Kunnig PT som sen kan hjälpa dig med att se till att du tränar rotatorcuffen och lär dig hålla skuldrorna på plats genom att stärka musklerna runt skulderbladen.

1 kommentar

  1. Linda

    Hej Linda!! Jag har precis detta….har gått nu 5 veckor hos Naprapat. Lite bättre men jag har inte kunnat träna pump vilket är den enda styrketräningen jag gör. Så trist.

    Hoppas allt är bra!